INSPIRAȚIE
Stilul modern
În alegerea stilului de decorare, ne bazăm în primul rând pe motive personale, pentru că în marea majoritate a cazurilor este vorba doar despre gustul personal al fiecăruia. Dacă te-ai hotărât că este timpul pentru un nou look la ține acasă și nu știi ce stil ți s-ar potrivi, atunci stilul contemporan sau modern poate fi o alegere potrivită.
Stilul contemporan sau modern poate fi folosit atât în ceea ce privește designul interior cât și cel exterior. Stilul modern este deseori descris ca simplu și cu linii bine definite, aplecându-se în primul rând asupra funcționalității, evitând accesoriile excesive evidente în multe alte stiluri.
O idee bună ar fi combinarea elementelor din stilul contemporan cu cele din alte stiluri de design, de exemplu cel asian modern sau rustic modern. Unora stilul contemporan li se pare prea simplu, dur și rece. Dimpotrivă însă, atunci când este bine gândit, poate da un sens de seninătate și simplicitate casei tale.
Stilul contemporan este ideal pentru apartamente căci folosește spațiul la maxim și creează impresia că o camera este mai mare decât în realitate. Conține forme geometrice asimetrice iar textura este folosită la minimum. Poți combină acest stil cu altele. Poți folosi acest stil în apartamentul tău și nu numai. Chiar și o terasă amenajată în acest stil este o reușită. Un stil simplu bazat în primul rând pe funcționalitate, caracteristic secolului XX, pornind de la Bauhaus și dezvoltându-și caracterul propriu prin încorporarea de elemente din Art Deco și Cubism, cu puțin Pop Art, fiind astfel ceea ce societatea contemporană are nevoie.
Paleta de culori folosită în stilul contemporan este una neutră. Acest fapt permite ca obiectele să iasă în evidență. Pereții albi sunt predominanți într-o casă decorată în stil contemporan. Prin folosirea de culori la piesele de mobilier sau accesorii, poți crea un efect dramatic în combinație cu nuanțele neutre ale pereților.
Alege piese de mobilier cu linii simple și curate. Și accesoriile trebuie să facă parte din același stil simplu și curat. Evita mobila cu picioare curbate. Poți afla mai multe despre acest stil aruncând o privire designului interior japonez. Forma și funcțiunea sunt elemente predominante în casele japoneze.
Ferestre simple, spațiu delimitat de mobilă modulară, rafturi joase și chiar perete parțial construit din sticlă. Pereți albi, negri, maro, gri, bej și cromați. Pentru o notă dramatică, accente de culoare cum ar fi roșu, galben, portocaliu sau albastru.
Pardoseli din materiale naturale cum ar fi lemnul, piatra și cărămida pentru a “rupe” puțin structura din ciment și sticlă. Covoarele texturate cu desene abstracte ajută prin îndulcirea liniei simple și curate caracteristică stilului contemporan.
În ceea ce privește corpurile de iluminat, alege piese moderne cu iz industrial. Luminează un tablou sau mai multe. Lămpile mai mici adaugă un plus de interes spațiului.
Accesoriile stil Art Deco și Pop Art fac parte din spațiul decorat în stilul contemporan. Folosește materiale naturale texturate simplu (iută, lână etc.). Fii îndrăzneț atunci când alegi accentele de culoare la piesele de mobilier și accesorii.